Onderzoek naar kosten 'gratis' schoolboeken

0

DEN HAAG -  De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in op 219 scholen waar de afspraken over het gratis verstrekken van schoolboeken niet nageleefd zouden worden. Dat heeft zij woensdag gemeld. De scholen staan op een zwarte lijst die de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) heeft samengesteld. 

De VOO heeft over de scholen veel klachten gekregen van ouders. Zij meldden dat hun kinderen bijvoorbeeld werden verplicht een borgsom of verzendkosten te betalen om hun schoolboeken te krijgen, meldde een woordvoerder van de onderwijsorganisatie. De VOO heeft alle klachten nagetrokken, aldus de woordvoerder. De organisatie heeft de zwarte lijst op internet gezet.
Volgens de woordvoerder van de onderwijsinspectie moeten scholen zich houden aan de regels voor gratis schoolboeken. Dat betekent dat zij leerlingen niet mogen verplichten een bedrag te betalen om hun schoolboeken te ontvangen. De inspectie gaat op de 219 scholen waarover klachten zijn onderzoeken of dit toch het geval is. Als blijkt dat scholen inderdaad verplichte kosten stellen aan de boeken, dan krijgen zij de opdracht dit te veranderen, aldus de woordvoerder van de inspectie.
De VOO zei vorig jaar al dat scholen de regels voor de gratis schoolboeken ontduiken. De organisatie riep toen ouders op om misstanden te melden.

Meer lezen »