SNEIJDER DE MAN VAN ORANJE

0


DURBAN -  Het Nederlands elftal staat op de drempel van de achtste finales van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ondanks dat Oranje niet wist te imponeren, werd Japan toch vrij eenvoudig aan de kant gezet. Wesley Sneijder zorgde in het Oranje-gekleurde Moses Mabhida Stadium vrij snel na rust voor de bevrijdende treffer: 1-0.


Rafael van der Vaart kreeg, ondanks zijn matige optreden tegen Denemarken (2-0 winst), tegen Japan een tweede kans van bondscoach Bert van Marwijk. Eljero Elia, die overigens met een lichte voetkwetsuur kampt, bleef daardoor op de bank. Van Marwijk stelde het vertrouwen in dezelfde elf namen als tegen de Denen. 

Overwicht
Met bijna zeventig procent balbezit domineerde Oranje de eerste helft. Tot vlot combinatiespel kwam het vanwege het stroeve veld echter nog niet. Wel had de FIFA het verzoek van Van Marwijk, door voor de wedstrijd de sproeiers aan te zetten, gehonoreerd. "Dat komt ons combinatiespel ten goede, want dan rolt de bal sneller", zei de bondscoach.
In de eerste 45 minuten wist het Nederlands elftal tegen de massaal terugzakkende Japanners geen één honderd procent kans te creëeren. Een omhaal van Dirk Kuyt, die werd ingeleid door een prachtig stifballetje van Van der Vaart, zorgde voor het meeste gevaar voor het Japanse doel van Eiji Kawashima.
Bij Japan, waar oud-VVV'er Keisuke Honda als diepe spits fungeerde, was vooral Daisuke Matsui de drijvende motor. de 29-jarige middenvelder van het Franse Grenoble 'plaagde' Maarten Stekelenburg met een afstandsschot en 'lokte' een gele kaart uit bij Gregory van der Wiel. Dat waren dan ook wel de enige wapenfeiten van Japan, dat verder zwaar teleurstelde. 

Verwoestend
Binnen vijf minuten na rust was Oranje via Robin van Persie onmiddellijk tweemaal gevaarlijker dan in de hele eerste helft. Zijn kopbal en schot uit de lucht werden gekeerd door Kawashima.
Net als tegen de Denen maakte Oranje toch direct het verschil. Het was Sneijder die in de 53e minuut de openingstreffer voor zijn rekening nam. Na goed doorgaan van Giovanni van Bronckhorst aan de linkerkant, legde Van Persie de afvallende bal netjes terug op Sneijder. Het verwoestende schot van de Inter-vedette, dat via de handen van keeper Kawashima in het doel verdween, bracht het Oranje-legioen in het Moses Mabhida Stadium in extase. 

Van der Vaart eruit
In het laatste half uur verzuimde Oranje door te drukken en liet het Japan 
 zelfs enkele malen uitbreken. Maar Stekelenburg werd nooit echt in moeilijkheden gebracht. Voor Van der Vaart, die wederom vanaf de linkerflank teveel het midden opzocht, mocht ook dit keer weer voortijdig de kleedkamers opzoeken. Tekenend was dat hij opnieuw werd vervangen door Elia. De invalbeurt van de snelle aanvaller van Hamburger SV bracht tegen de Aziaten geen verschil meer in de score. Al was de andere invaller, Ibrahim Afellay, nog wel tweemaal dicht bij de 2-0 en kwam Japan via Shinji Okazaki bijna op gelijke hoogte.
Met zes punten uit twee duels weten Van Marwijk & co zich zo goed als verzekerd van een plek in de achtste finales. Een gelijkspel tussen Kameroen en Denemarken (later vanavond), of een overwinning van de Denen, is daarvoor al voldoende. 

Bron: Telegraaf.nl

© Kraayenoord Enterprises

Meer lezen »

0 reacties:

Een reactie posten